Kulinaria

Egzotyczna jaglanka z mango

1 maja 2016

Zastanawiałam się, czy wrzucać dzisiaj wpis, ale w sumie święto, nie święto – jeść trzeba. A wręcz tym bardziej w dni wolne od pracy większość z nas ma więcej czasu i energii na to, by wyczarować w kuchni coś niezwykłego. Kilka dobrych składników, wypróbowany przepis i 15 minut wystarczy, żebyście mogli poczuć się jak na dalekich wakacjach. Egzotyczna jaglanka z mango to taka natychmiastowa teleportacja do odległych i gorących zakątków świata, taka Dominikana instant.

Egzotyczna jaglanka z mango

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 pomarańcze
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 3 banany
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g wiórek kokosowych
  • pestki granatu (opcjonalnie)

Wyciśnij sok z pomarańczy. Kaszę jaglaną przepłucz, wlej sok z pomarańczy, dodaj kurkumę i dolej wody tak, żeby zakryć kaszę. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszaj i w razie potrzeby dolewaj wody. Po 10 minutach dodaj ziarna słonecznika i gotuj przez kolejnych 10 minut, cały czas pilnując ilości wody. Kiedy kasza będzie się gotować mango pokrój na drobną kostkę, a banany zmiksuj na mus. Jeśli masz granat to wybierz garść ziaren. Kiedy kasza będzie już ugotowana, dodaj wszystkie owoce i wiórki kokosowe, zamieszaj i odstaw na kilka minut, żeby wszystkie składniki uzyskały jednolitą temperaturę.

Egzotyczna jaglanka z mango ma piękny słoneczny kolor i pomoże dobrze Ci zacząć nawet pochmurny dzień.

Buźka!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!