Kulinaria

Domowy syrop na odporność

24 października 2016

I znowu nadeszła ta cholerna pora roku, która tak się ma do pięknych jesiennych zdjęć pełnych sypiących się złotych liści, jak ja do modelek na pokazie Victoria’s Secret – czyli nijak. Siąpi, wieje, a większość ludzi prycha i charczy. Wyciągam więc ze spiżarni syrop z czarnego bzy robiony przez mamę Marka, mieszanki ziół według Stefanii Korżawskiej i przygotowuję ten syrop na odporność. Pierwotnie składał się z imbiru, czosnku, soku z cytryny i miodu, ale mądrzy ludzie co nieco mi podpowiedzieli i  dokoptowałam do niego dwóch silnych zawodników. Sprawdź poniżej jakich!

IMBIR. Ma właściwości antyseptyczne, pomaga w leczeniu infekcji gardła. Rozgrzewa w wzmaga krążenie krwi. Rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie

KURKUMA. Kurkumina zawarta w kurkumie ma silne właściwości lecznicze doceniona przez medycynę chińską i ajurwedyjską. Działa antyseptycznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Naukowcy wykazali też jej działanie antyrakowe.

CZOSNEK. Doceniony już w starożytnym Egipcie. Znany jest jako naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, rozgrzewa, obniża gorączkę. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga też w odkrztuszaniu.

CYTRYNA. Źródło witaminy c i rutyny. Pomaga w walce z bakteriami i wirusami. Rozcieńczony w wodzie sok z cytryny łagodzi ból gardła.

MIÓD. Działa bakteriobójczo, odtruwająco i wzmacniająco, uodparnia. Każdy z dostępnych rodzajów charakteryzuje się swoimi unikalnymi właściwościami.

GOŹDZIKI. Były używane w lecznictwie już w starożytnych Chinach. Mają właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne. Łagodzą ból gardła, a ze względu na właściwości wykrztuśne, także kaszel. Wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami.

domowy-syrop-na-odpornosc-2

Domowy syrop na odporność

  • 200 korzenia imbiru
  • 20 g korzenia kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżeczki mielonych goździków

Korzeń imbiru i kurkumy obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach (pamiętaj, że kurkuma silnie barwi, najlepiej zrób to w rękawiczkach). Czosnek wyciśnij. Przełóż do słoika, a następnie zalej sokiem z cytryny i miodem. Dodaj zmielone goździki. Odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie możesz całość odcedzić, pamiętaj, żeby dobrze odcisnąć i odzyskać jak najwięcej płynu. Możesz też zostawić tak jak jest i nabierać syrop łyżką bezpośrednio ze słoika. Spożywaj jedną łyżeczką dziennie. Syrop jest mocny, dlatego dobrze go rozpuścić w niewielkiej ilości lekko ciepłej wody (nigdy gorącej, bo straci właściwości).

Jeśli masz swój sposób na domowy syrop na odporność (lub inną formę czegoś, co tę odporność wzmacnia) napisz w komentarzu. Chętnie wypróbuję!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!