Kulinaria

Domowy ekstrakt waniliowy

18 listopada 2015

Kocham wanilię – ten zapach, mnie uwodzi za każdym razem i jako podstawowemu składnikowi deserów będę mu wierna do końca życia. Jeśli jeszcze nie jesteście tego świadomi to zwróćcie uwagę, że coś, co leży na półce sklepowej i udaje cukier waniliowy zwykle nim nie jest – to cukier z zawartością syntetycznie uzyskiwanej waniliny, która potrafi wywoływać reakcje skórne. Pojawiły się jakiś czas temu prawdziwe cukry waniliowe, choć próżno szukać ich wśród tych najtańszych opakowań. Ja najchętniej wybieram ekstrakt, ale ponieważ kupne są dosyć kosztowne sama przygotowuję domowy ekstrakt waniliowy. Do dzieła. Potrzeba:

  • mała szklana buteleczka
  • 200 ml wódki
  • jedna laska wanilii dobrej jakości
  • trochę czasu

Drobna uwaga – jeśli wanilia, którą kupicie nie jest mięsista to do uzyskania mocnego ekstraktu trzeba będzie użyć większego kawałka. Laskę przekroić na pół, wsadzić do buteleczki i zalać wódką. Odstawić na 2-3 miesiące. Im lepsza jest wanilia, tym szybciej uzyskacie ekstrakt, czasem wystarczą nawet 2-3 tygodnie. Będziecie wiedzieć, kiedy stanie się gotowy. Mocny aromat i ciemnobrązowy kolor wam o tym powiedzą. Moje są na początku drogi, ale za jakiś czas wrzucę zdjęcie gotowego ekstraktu 🙂

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!