Kulinaria

Dekadencka sałatka z tymiankowym burakiem i pestkami granatu

22 listopada 2015

Bogata, mieniąca się rubinowymi przebłyskami, piękna, czysta rozpusta. Karmi nie tylko ciało, ale i oczy. Więcej opisów nie trzeba, wystarczy spojrzeć i wyobrazić sobie to połączenie smaków.

Dekadencka sałatka z tymiankowym burakiem i pestkami granatu

  • 150 g jarmużu
  • 200 g pieczarek
  • 50 g czarnej soczewicy
  • 1 burak
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu Thermomix lub ekologicznej kostki rosołowej
  • tymianek
  • krem balsamiczny

Uwagi: jarmuż można zastąpić świeżym szpinakiem, a czarną soczewicę drobną czarną lub czerwoną fasolą. Nastawić soczewicę do gotowania z dodatkiem koncentratu bulionu lub dobrej jakości kostki bulionowej lub po prostu soli, gotować 20 minut. Przejrzeć jarmuż, zostawić miękkie części, odrzucić łodyżki, poddusić na niewielkiej ilości oleju i małym ogniu, żeby trochę zmiękł. W tym czasie obrać i pokroić pieczarki, je także wrzucić na patelnię, lekko posolić i poddusić. Burak obrać, pokroić na 2-3 mm, obsypać hojnie tymiankiem i ugrillować. Wymieszać wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Na koniec wyłuskać pestki z jednego granatu i obsypać nimi sałatkę, dodać kawałki orzechów włoskich i zalać od serca kremem balsamicznym.

Jak dla mnie, w połączeniu z chrupiącą bagietką i słusznym kieliszkiem czerwonego wina, to mogłoby być ostatnie danie skazańca 😉

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!