Im wyżej świeci słońce, tym większa oferta świeżych warzyw i owoców! Stragany powoli zaczynają zapełniać się pysznościami! Pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałata, młode ziemniaczki! Już za chwilę, już za momencik do tego grona dołączą szparagi — niegdyś dobro luksusowe, dzisiaj do kupienia w każdym spożywczaku. Dlaczego warto je jeść? Jaki jest ich wpływ na odchudzanie? Odpowiadamy!

Szparagi ciekawostki, właściwości

Od lat cenione w kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, niemieckiej, a od jakiegoś czasu również w polskiej. Szparagi są jednym ze smaczniejszych, a zarazem najbardziej odżywczych warzyw dostępnych o tej porze roku. Skrywają w sobie niesamowitą moc! Sezon na nie trwa krótko — zaledwie kilka miesięcy. Zaczyna się w kwietniu, a kończy już w lipcu! Dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej! Dla zdrowia, urody i rzecz jasna szczupłej sylwetki!

  • Szparagi są doskonałym źródłem witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B. Ponadto dostarczają wielu minerałów! Zawierają potas, magnez, wapń i fosfor!
  • Szparagi są warzywami lekkostrawnymi. Nie obciążają żołądka ani wątroby. Pobudzają prace układu pokarmowego — niwelują wzdęcia i zaparcia.
  • Szparagi zawierają inulinę — naturalny prebiotyk, który stymuluje wzrost dobrych bakterii, a co za tym idzie, pozytywnie wpływa na kondycję jelit. Ponadto obniża cholesterol, wzmacnia odporność, przeciwdziała zapaleniom.
  • Porcja szparagów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy! Jest to niezwykle przydatna informacja, bowiem według najnowszych wytycznych PTGiP każda kobieta wieku rozrodczym powinna spożywać produkty bogate w foliany. Wskazana jest również ich suplementacja — 400 µg na dobę. Dlaczego? Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Uczestniczy w procesach krwiotwórczych, reguluje pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływa na poziom homocysteiny aminokwasu, od którego zależy kondycja naszego zdrowia.
  • Szparagi działają przeciwstarzeniowo! Pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci! Posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników!
  • Szparagi oczyszczają organizm z toksyn! Zawierają naturalne przeciwutleniacze, wspierają pracę wątroby, pomagają pozbyć się zalegających złogów!
  • Szparagi wspomagają pamięć i koncentrację! Usprawniają przebieg procesów myślowych, ułatwiają uczenie się i zapamiętywanie. Spowalniają proces starzenia się mózgu!
  • Szparagi przeciwdziałają zatrzymywaniu się wody w organizmie! Zawierają bowiem asparaginę organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów endogennych wspomagający pracę układu moczowego! To doskonała informacja dla kobiet zmagających się z PMS i obrzękami!
  • Szparagi zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów! Są bogatym źródłem glutationu — to naturalny przeciwutleniacz! Jeden z najsilniejszych w przyrodzie! Wzmacnia serce, reguluje poziom cholesterolu, niszczy wolne rodniki!
  • Szparagi to również znany afrodyzjak! Mogą pobudzać do działania, podnosić temperaturę w sypialni. Będą idealne na romantyczną kolację!

Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, szparagi mają jeszcze jedną zaletę mogą wspomagać odchudzanie. Są jednocześnie pożywne i niskokaloryczne. Zawierają spore ilości błonnika! Z tych właśnie względów cieszą się takim zainteresowaniem osób będących na diecie!

Szparagi — dlaczego warto je jeść na diecie? 

Szparagi są jednym z najmniej kalorycznych warzyw w przyrodzie, mają zaledwie 18 kcal w 100 g, a przy tym są niezwykle pożywne i sycące!

Szparagi wartości odżywcze dla 100 g

Energia 18 kcal
Białko 1,9 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 2,2 g
Błonnik 1,5 g
Sól 0 g

Zawierają cenny dla naszego zdrowia i sylwetki błonnik — to niestrawny sacharyd pochodzenia roślinnego, który utrzymuje prawidłowe czynności perystaltyczne jelit, reguluje cykl wypróżnień, daje uczucie sytości, zapobiega napadam wilczego głodu. Ponadto przyspiesza przemianę materii, co sprzyja redukcji wagi i detoksykacji organizmu. Wykazuje również działanie moczopędne — usuwa nadmiar wody z organizmu, likwiduje obrzęki. To jeszcze nie wszystko! Za ich obłędny zielony kolor odpowiada chlorofil. Związek, który swoim składem przypomina hemoglobinę. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej, zwiększeniu energii i utracie masy ciała!

Szparagi Lidl, Kaufland, Biedronka

Jeszcze jakiś czas temu szparagi były produktem luksusowym, dzisiaj można je dostać w popularnych supermarketach i to w bardzo atrakcyjnej cenie. Na początku sezonu oscyluje ona na granicy 10 złotych, a wraz z upływem czasu spada nawet o połowę!

Na co zwrócić uwagę kupując szparagi? Jak przechowywać szparagi?

Zielone, fioletowe, a może białe? Szparagi występują w trzech kolorach. Te ostatnie uprawia się w Polsce, a konkretnie w województwie wielkopolskim. Czym się różnią między sobą?

  • Szparagi białe — rosną głęboko pod ziemią i nie dociera do nich słońce, dlatego też mają taki kolor. Dodatkowo są nieco grubsze i nieco łagodniejsze w smaku od pozostałych gatunków.
  • Szparagi zielone — mają wyrazisty smak, miękką i mięsistą skórkę, nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Posiadają najwięcej właściwości prozdrowotnych.
  • Szparagi fioletowe — rosną kilka centymetrów nad ziemią. W porównaniu do dwóch pozostałych odmian zawierają więcej cukrów i mniej błonnika. Ze względu na wymagającą uprawę są trudno dostępne w naszym kraju.

Czym kierować się w trakcie ich zakupów? Kolor nie ma większego znaczenia, liczy się struktura! Warto dokładnie przyjrzeć się szparagom. Obejrzeć je ze wszystkich stron. Świeże szparagi mają jasne główki i połyskujące pędy. Tryskają sokiem po przełamaniu, skrzypią przy pocieraniu. Jeżeli wyglądają na zwiędłe i zdrewniałe, należy odpuścić sobie ich zakup. Zbyt długie czy zbyt grube, również nie będą dobrym wyborem. Jeżeli udam się trafić na te idealne, należy je jak najszybciej przetransportować do domu. Przygotować tego samego dnia lub owinąć w wilgotną ściereczkę i schować do lodówki.

Jak przygotować szparagi? 

Szparagi należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć, a następnie odciąć końcówki. Czas na obieranie — biała odmiana jest nieco bardziej problematyczna, posiada grubą skórkę. Z kolei zielona nie powinna nam przysporzyć jakiś większych kłopotów. Jak gotować szparagi? Najlepiej w wysokim i wąskim naczyniu, w wodzie z dodatkiem soli i cukru, na średnim ogniu, pod przykryciem. Można je również upiec lub usmażyć.

  • Szparagi gotowanie — szparagi wstawić do wysokiego garnka, wlać wodę — główki powinny wystawać nad powierzchnię. Dodać jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżeczkę soli. Szparagi zielone potrzebują 3-4 minut, a białe ok. 7. Najlepiej sprawdzić ich miękkość widelcem.
  • Szparagi pieczone — piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Szparagi włożyć do naczynia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. 10 minut.
  • Szparagi na parze — wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier, a szparagi umieścić w parowarze. Gotować przez 10-15 minut.
  • Szparagi smażone — na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub masło i wrzucić szparagi. Smażyć na rumiano przez ok. 10 minut.

Co dalej? To już od nas zależy. Szparagi to niezwykle wdzięczny materiał kulinarny! Poniżej prezentujemy przykłady dietetycznych potraw, które można przyrządzić z tych smacznych i zdrowych warzyw.

Szparagi przepisy dietetyczne

1. Omlet ze szparagami i łososiem

Składniki

  • Garść zielonych szparagów
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g łososia wędzonego
  • 20 g sera mozzarella
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Koperek

Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki, ugotować, następnie odcedzić. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem mleka, koperku, soli i pieprzu. Dodać szparagi, łososia, starty na tarce ser. Smażyć na patelni potraktowanej oliwą z oliwek — najlepiej na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z pomidorkami.

2. Szparagi z jajkiem sadzonym, szynką parmeńską i młodymi ziemniaczkami

Składniki

  • Garść zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 młode ziemniaczki
  • Koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki, ugotować, następnie odcedzić, podzielić na dwie porcje i owinąć szynką. Następnie przygotować jajko — na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, ostrożnie wbić jajko. Smażyć aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

3. Risotto ze szparagami

Składniki

  • Pęczek szparagów
  • 200 g ryżu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Sól, pieprz do smaku

Ryż ugotować w bulionie, a szparagi we wrzącej wodzie. W rondelku podsmażyć czosnek i pomidory. Następnie połączyć wszystkie składniki. Mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.

4. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i szparagami

Składniki na sałatkę

  • Pół pęczka szparagów
  • 1 jajko
  • 5 młodych ziemniaczków
  • Pół cebuli dymki
  • Garść sałaty rzymskiej
  • Pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5 oliwek zielonych lub czarnych
  • Sól, pieprz do smaku

Składniki na sos jogurtowy:

  • 1 duża łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki musztardy dijon
  • Sól, pieprz

Ziemniaczki dokładnie umyć, ugotować ze skórką. Następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. To samo uczynić z jajkiem i szparagami. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, oliwki, cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem jogurtowym.

5. Szparagi z makaronem i krewetkami

Składniki

  • 70 g makaronu
  • 100 g krewetek
  • Pół pęczka szparagów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Parmezan

Makaron ugotować aldente. To samo zrobić ze szparagami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podgrzać czosnek. Dodać szparagi, masło, krewetki, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając. Podawać z tartym parmezanem.

Czy szparagi wspomagają odchudzanie? 

Tak, pod warunkiem, że będą odpowiednie przygotowywane! Polane tłustym sosem zamienią się w prawdziwą bombę kaloryczną! Oczywiście, nie należy oczekiwać cudów. Szparagi same z siebie nas nie odchudzą, mogą jedynie ułatwić ten proces! Powinny być częścią zdrowej i zbilansowanej diety!