Kulinaria

Bułeczki cynamonowe

16 stycznia 2017

Mojej zimowo-kulinarnej słabości ciąg dalszy. Ciągle tylko marzę o jedzeniu zawierającym tak mniej więcej milion kalorii. Inaczej do wiosny nie dotrwam. W związku z tym tej zimy bułeczki cynamonowe kilkukrotnie ratowały mi już życie. Dobra, może nie życie, ale nastrój na pewno. Są obłędne – puszyste, aromatyczne. Jednym słowem – ideał!

Bułeczki cynamonowe

  • 480 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych (ewentualnie 12 g suszonych drożdży)
  • 130 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

Mąkę przesiej, a 80 g masła rozpuść w rondelku. W dużym kubku rozkrusz drożdże, wlej 50 ml lekko ciepłego mleka (ale nie zbyt ciepłego, bo wysoka temperatura zabije drożdże), dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw do wyrastania na około 15-20 minut.

Kiedy zaczyn będzie już gotowy połącz go z całą mąką, dodaj 50 g cukru, roztopione masło, kardamon i sól. Wyrób ciasto aż będzie elastyczne i ładnie będzie odchodzić od ręki, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką. Ja jak zwykle nastawiam odpowiedni program w piekarniku, wtedy trwa to krócej – nawet 25 minut. W mniej cieplarnianych warunkach może zabrać nawet ponad godzinę. Tradycyjnie przyjmuje się, że ciasto drożdżowe wyrosło, kiedy podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastać Ty możesz się zająć się przygotowaniem nadzienia. Wystarczy że zmiksujesz pozostałe 120 g miękkiego masła i 80 gr cukru, a do tego dodasz słuszne 2 łyżki mielonego cynamonu.

Kiedy ciasto już wyrośnie ugnieć je jeszcze raz, po czym rozwałkuj na placek grubości około 3 mm. Ważne, żeby był to prostokąt. Wyjdzie niewiele mniejszy od stolnicy. Rozsmaruj nadzienie na prawie całej powierzchni, zostawiając jedynie 2 cm puste wzdłuż dłuższego boku. Puste miejsce posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zacznij ściśle rolować zaczynając od boku przeciwległego. Powstały rulon potnij na kawałki o grubości około 2 cm.

Powstałe w ten sposób zawijasy poukładaj na płasko na blasze. Pamiętaj, że w czasie pieczenia jeszcze urosną, więc powinna zostać między nimi przestrzeń. Posmaruj je na górze rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Zaglądaj od czasu do czasu do środka i kontroluj sytuację. Powinny mieć złoty kolor.

Kiedy będą się piec przygotuj lukier – wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem, powinna powstać gęsta, pół lejąca konsystencja. W razie potrzeby dodaj trochę cukru lub odrobinę soku z cytryny. Lukrem polej wyciągnięte piekarnika i ostudzone bułeczki cynamonowe. Z podanych proporcji wychodzi około 20 sztuk.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak prawidłowo obchodzić się z ciastem drożdżowym to zapraszam do tego wpisu.

Smacznego!

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!